Linköping, 15 juli 2020
Intervju av Torbjörn Löwendahl

Nils-Petter Löf

Nils-Petter är en av författarguldådern i Norrland. Född och bosatt i Ånge har flera av hans sex böcker koppling till trakten. Nu är han aktuell med en ungdomsfantasyroman som är inspirerad av J K Rowlings serie om Harry Potter.

”Alicia Månstjärna och den femte pelaren riktar sig till betydligt yngre läsare och är mer fantasy än tidigare böcker. Idén till boken kom från min dotter. Till skillnad från mina tidigare böcker finns ingen direkt ondska i boken. Jag har fått skapa en helt ny värld vilket var lika givande som krävande.” 


Norrland. Bild av: Nils-Petter Löf.

Av Nils-Petters tidigare alster sticker Kärnpartiet ut som den titel som nått ut starkast som ljudbok. Kanske går lyssnarnas positiva reaktioner i linje med Nils-Petters egen kärlek till just ljudböcker. Han är också känd för att anlita framstående inläsare som Magnus Roosman och Torsten Wahlund. Till Alicia Månstjärna blev det Katarina Ewerlöf som idag kanske är den mest populära kvinnliga inläsaren.

”Katarina Ewerlöf är väldigt duktig på att gestalta och skapa liv åt karaktärerna. Jag önskar alltid själv att ljudboken ska tillföra något mer till lyssnaren än endast en ren inläsning och Katarina ger det där lilla extra.”

Det första manuset Nils-Petter skrev på nittiotalet är för evigt borta i cyberrymden. Idag är han noga med att spara i olika molntjänster så att de kreativa alstren inte går förlorade. Från första början skrev han bara för att det var roligt, men nu är han mer målmedveten och visualiserar läsaren.

”Mina karaktärer har fått ett eget språk och saker som direkt gör att man kan se vem som sagt vad. Det är fortfarande roligt att skriva, men nu har jag läsaren i åtanke. Det är deras respons som ger extra bränsle till nästa bok.”

Redan som liten älskade Nils-Petter att skriva och skapa berättelser i de klassiska bordsrollspelen som Drakar och Demoner under en tid då det inte var lika socialt accepterat att vara nördig som idag. Även om han fortfarande arrangerar lekar, som Inferno Games där hundratals personer lajvar i Norrlands skogar, är det författandet som är den stora passionen.

”En del av mina fiktiva karaktärer är inspirerade av hur deltagare i Inferno Games agerar. Det är fascinerande hur ologiska vi människor agerar när paniken tar över. Vi bryr oss inte heller om att skrika Zombier som det borde heta på svenska – alla skriker Zombies.”Nils-Petter Löfs böcker.

Just stavningssvårigheter har Nils-Petter själv fått kämpa med sedan barnsben, men som författare tar han hjälp av redaktörer och korrekturläsare för att slipa texten. Han menar att skrivandet är det enklaste med att vara indieförfattare.

”Jag vaknar tidigt och skriver alltid mer än tusen ord varje dag. Jag njuter av att se berättelserna ta form och karaktärer bli till liv, men det ges ut mängder böcker så det svåraste är att nå ut till den stora massan. Mitt råd, oavsett om du är författare eller inte, är att tro på dig själv, ha roligt och att hjälpa andra när du har möjlighet!”

Som författare förväntas man vara aktiv i sociala medier, men även i den fysiska världen. Då blir avståndet till södra Sveriges mässor och författarmöten tydligare än någonsin. Som norrlänning uppfattas man lätt som exotisk med sin dialekt, men Nils-Petter skulle aldrig byta ut glesbygden mot stadens myller.

”Jag har nära till lugnet, stillheten och en underbar natur. Jag kan skriva med barn som leker runt mina fötter eller en teve som står på i bakgrunden, men att tänka djupa tanker kräver stillhet. Min hembygd har påverkat mitt författarskap mer än jag trodde den skulle.”

Nils-Petter ser sin förmåga att göra onda karaktärer levande och trovärdiga som en av sina styrkor. Den lättlästa prosan fungerar också bra med de skruvade idéerna och spänningsmomenten som kännetecknar hans böcker. De flesta händelserna är rena fantasier, men stämningen och känslan är ofta tagen från egenupplevda situationer.

”När jag var elva år var vi på semester i Västindien. Flygplanet hade just lyft när ena motorn tar eld och exploderar. Min pappa tar mig i handen och vi springer barfota från det brinnande flygplanet. Ingen dog i kraschen, men jag minns händelsen så starkt. Jag vill att mina läsare ska känna lika starkt för det jag berättar.”

Nils-Petter anlitade Lionvalley Publishing för omslag till Alicia Månstjärna.

”Framsidan till Alicia blev ju helt otroligt bra! Döm boken efter framsidan i detta fall för den är ännu mera magisk än insidan. Det känns verkligen som ”Alicia” även om hon ser ut på ett helt annat sätt i allas huvuden. Och Torbjörn kan bidra mycket till författare som lektör, redaktör och även Coach.”

Omslag skapat av Lionvalley Publishing.

Köp boken här!
Eller lyssna på Alicia Månstjäna!

Nils-Petter Löf i sociala medier:

Facebook.com/NPLOF

@nils_petter_lof

Bibliografi 

Alicia Månstjärna och den femte pelaren (2020)

Hungerns skörd (2019)

Kärnpartiet (2019)

De sovande (2018)

Zverige i mitt hjärta (2018)

De andra (2017)

......................................................................................................................
Vill du också bli intervjuad eller behöver du ett omslag till din bok?

Kontakta oss via mail för mer information på info@lionvalley.se

© Copyright www.lionvalley.se