Linköping, 10 juni 2020
Intervju av Torbjörn Löwendahl

Agnes Thorlaksdottir

Agnes är en Enköpingsbo från Island som (i skrivande stund) är aktuell med Toloonkrönikan. Hon blandar en naturligt berättarglädje med kampen mot ett mindervärdskomplex med skrivandet som grund.

Hon föddes i Reykjavik, men flyttade för att satsa på sin hunduppfödning som är en stor hobby utöver skrivandet. Att det blev just Sverige beror på att hon bodde fem år här som barn och att Sverige också är långt framme när det gäller just hund avel.

Reykjavik

"Att importera bra avelsmaterial till Island kostade för mycket så jag exporterade mig själv istället!"

När Agnes var tio år fick hon låna sin farfars gamla skrivmaskin från femtiotalet och började skriva. Hon har fortfarande kvar många texter i gömmorna från det tiden. Ett av alstren blev dock oväntat publicerat när en vän på eget bevåg skickade in den till en barnspalt i en politisk vänstertidning. För många är det en dröm att bli publicerad, men för Agnes blev det traumatiskt.

"Min vän tyckte att pjäsen var rolig och ville väl, men jag blev mycket mobbad på grund av pjäsen och som barn blir det extra traumatiskt. Jag skrev inget mer under många år efter den händelsen. Istället höll jag allt i huvudet där det utvecklades och formades.  

För tjugo år sedan började jag skriva igen och då var det som om en damm rämnade. Jag har skrivit nonstop och blivit bättre på gestaltning och scenbeskrivelser, att strukturera mitt skrivande."

Agnes har länge skrivit läroböcker inom IT som hon undervisar i på dagarna, men i dagarna kommer alltså de första omarbetade delarna i den episka Tooloonkrönikan ut på Whip Media förlag. Vi får följa olika personer som alla har koppling till ett fiktivt internationellt fängelse i USA som heter just Tooloon.


Fängelse i USA

Den första vi får följa är Andy som växer upp i en kriminell familj. När ett rån går fruktansvärt fel tar det glada livet slut och han går allt djupare in i fängelseliv, flykter och funderingar på livet och de människoöden han möter. Krönikan sträcker dock över många karaktärer och decennier.

"Ja, jag lär vara upptagen i många år med Tooloonkrönikan. De närmaste månaderna ska de tre delarna med Andys historia ut, men råmanuset är klart för alla tio delarna. När projektet är klart har jag levt med Tooloon i större delen av mitt liv.

Det som driver mig är viljan att berätta och glädje över alla som orkar lyssna. Mina skapelser kommer ofta till i bilen eller under promenader. Jag spelar upp scener som dialoger på engelska i huvudet. Det kan tyckas märkligt eftersom jag är islänning, boende i Sverige som bara gjort korta besök i engelsktalande länder, men det hjälper mig hitta flytet. Sedan skriver jag på svenska."

Agnes styrka är hennes berättarglädje och att hon kan sitta i timmar och skapa när hon kommer in i sitt flow. Utmaningen är att tro på sig själv och att det hon skriver har ett värde utanför hennes eget huvud.

"Om du har något att berätta, strunta i de negativa tankarna! Få några att läsa och utsätt dig för kontruktiv kritik så att du hör att sagan håller. Hos mig hände något när jag blev femtio. En ny röst klev in och sa att jag klarar att göra vad f*n jag vill, bara jag vågar. Mitt motto är att göra vad jag vill så länge jag kan stå för det jag gör."

Agnes Thorlaksdottir anlitade Torbjörn Löwendahl från Lionvalley Publishing som redaktör för Toloonkrönikan.

"Det var mycket intressant och samtidigt skrämmande att lägga sina alster i händerna på någon som inte varit insyltad i krönikan tidigare. Torbjörn gjorde ett riktigt bra jobb, utförliga kommentarer, påpekade saker som kunde förbättras och puffade på sådant som var bra. Han passade mig mycket som redaktör."

Omslag på första delen av Tooloonkrönikan

Köp boken här!


Agnes i sociala medier:

www.tooloon.se

@tooloonkrönikan

...........................................................................................................................

Vill du också bli intervjuad?

Kontakta oss via mail för mer information på info@lionvalley.se

  

© Copyright www.lionvalley.se