Hovnarren

Reno är hovnarren som behöver få ihop pengar för att fly till ett annat solsystem innan sultanen tröttnar på honom. Hans kompanjon Sheena iscensätter en rad våghalsiga kupper. Renos förmåga att lura döden och Sheenas list ger duon unika möjligheter att narras. Hovnarren är en science fiction-saga inspirerad av Puckelryggens berättelse från Tusen och en natt.

Författarens kommentar

Novellen Hovnarren skrev jag först till en tävling, där den också blev en av de vinnande bidragen och en del av novellsamlingen Tusen och en natt. Tävlingen gick ut på att ta en av de arabiska sagorna och göra något nytt med dem. Puckelryggens berättelse slog mig tidigt som en av de mest intressanta sagorna, inte minst för möjligheterna att vända på intrigen och invertera troper. Utifrån den gick det att skapa något som var modernt och underhållande men ändå behöll originalets stämning.

Originalet är en bisarr, sedelärande historia, om en man som verkar dö gång på gång, medan hans mördare flyr från ansvar. Men puckelryggen själv är mest lik en docka som kastas runt i berättelsen. Det var det första jag ville ändra på. Puckelryggen skulle äga sin berättelse. Att någon dör flera gånger i snabb följd är förstås rätt bisarrt. För att skildra det på ett sätt som var kul men inte löjligt krävdes två saker till: En kompanjon till puckelryggen, samt mörkare humor av modernt snitt. Kompanjonen möjliggjorde en viss distans, men också en relation och ett samspel. Som par har de en jargong där förstås galghumor är en given ingrediens.

De gamla sagorna var som regel sedelärande och moraliserande, som fabler brukar vara. Struktur och innehåll är uppbyggt för att få fram en lärdom, medan vad som är viktigt i modernt berättande saknas – inlevelse och spänning och framförallt fokus på huvudpersonernas drivkrafter. Utmaningen för mig var att behålla en gnutta av det sedelärande och originalets stämning, men utgå från en spännande, karaktärsdriven berättelse.

Tematiskt handlar novellen om balansgången mellan leda och spänning, mellan liv och död, och hur ytterligheterna i livet är en förutsättning för att leva.

- Leif Wallsby
leifwallsby.com

Utgivning

Hovnarren är skriven av Leif Wallsby och släpptes som
e-novell maj 2020.

Du kan köpa e-novellen på: Adlibris Bokus  Bokn finns att köpa här. 

© Copyright www.lionvalley.se