Linköping, 10 juni 2020
Intervju av Torbjörn Löwendahl

Håkan Mattsson

Håkan är en författare från Enköping som (i skrivande stund) är aktuell med Reliken – Stjärnornas budbärare. Han drivs av att ta vara på den tid han var och hägna den tid han har till att skapa och njuta av livet.

Han har tidigare skrivit en humoristisk nutidsroman tillsammans med en vän, samt några noveller och barnböcker (Mofran-serien). Reliken är hans första spänningsroman och första gången han satsar på att skriva en kvalitetsroman på egen hand. Mottagandet har varit varmt och ljudboken trendat på Storytels lista för spänningsromaner.

”Jag känner mig som en debutant på nytt.”

Redan i lågstadiet skrev han hellre än ritade när man hade fritt val. I tolvårsåldern försökte han skriva en roman på en gammal skrivmaskin som han ärvt från sin far. Musikintresset tog över innan berättelsen blev klar, men drömmen om att en dag sitta i en stuga på en liten ö och skriva romaner levde kvar.

”En dag sålde jag mitt eventbolag och efter nio månader var första boken skriven och sedan har jag inte slutat. Att vara författare ger ett lägre tempo och böcker har en längre livslängd än event. Jag ångrar verkligen inte att jag bytte spår.”

Håkan skrev sin första bok Stay Metal tillsammans med Stefan Hellström 2016. Sedan dess har han utvecklats som författare, kanske syns det tydligast i att språket blivit mindre högtravande. Hans styrka är annars miljöbeskrivningarna och nu jobbar han på att mejsla ut karaktärerna djupare.

”Det svåraste med att vara författare är ändå att få ner orden på papper och inte bara gå runt och tänka att man ska skriva.”

Författaren Johan Theorin har inspirerat Håkans författande med sitt fantastiska språkbruk och sättet han bygger upp spänning. Han fascineras även av Theorins unika förmåga att balansera på gränsen till det övernaturliga genom suggestiva miljöbeskrivningar.

Idag arbetar Håkan deltid som kyrkvaktmästare och miljön har inspirerat Reliken där tonåringen Martin sommarjobbar i en kyrka och snubblar över en konspiration som sträcker över hundratals år och tar honom ända till Roms katakomber. Alla söker efter ”Den stora sanningen.”

Reliken släpptes som fysisk bok, e-bok och ljudbok på Whip Media i början av juni 2020. Håkan läser in sina och andras böcker själv i egen studio. Här ger hans bakgrund i musikbranschen en fördel när det kommer till inspelning och redigering.

”Jag har friheten att leverera mina böcker precis som jag vill ha dem i studion och använda mig av mina färdigheter när jag läser in andras. Att ge liv åt text i studion är nästan lika givande som att skriva den.”

Nästa projekt skulle kunna bli en fortsättning på Stay Metal, en uppföljare till Reliken eller en deckare som Håkan just börjat på. Det handlar om vad han blir mest inspirerad att ge sig på. Annars kan han alltid blända publiken med partytricket att spontant kunna vända på korta meningar och uttala dem baklänges. När jag träffar honom tänker jag pröva vad han klarar!

Håkan Mattsson anlitade Torbjörn Löwendahl från Lionvalley Publishing som lektör för Reliken – Stjärnornas budbärare.

”Torbjörn på Lionvalley gav mig ett uttömmande lektörsutlåtande av Reliken. Det var otroligt matnyttigt och fick mig verkligen att inse både styrkor och svagheter i manuset som jag aldrig hade upptäckt annars. Jag kommer inte att tveka att anlita honom igen när nästa manus behöver nagelfaras! Just lektörstjänsten hos Lionvalley rekommenderar jag verkligen varmt!”

Köp boken här!


Håkan i sociala medier:

@hakanforfattare

instagram.com/hakanforfattare/

www.hakanmattsson.nu

Bibliografi:

Älvringen, i antologin Sommarmystik, 2020

Flickan på vinden, i antologin Sommarmystik, 2020

RELIKEN - Stjärnornas Budbärare, 2020

Theo, Thim & den magiska spegeln, 2020

Theo, Thim & stallmysteriet, 2019

Theo, Thim & den mystiska snäckan, 2019

Theo, Thim & tivolimysteriet, 2019

Theo, Mofran & julgranstjuvarna, 2018

Theo & Spökjägarmofran, 2018

Theo & Sjörövarmofran, 2018

Stay Metal, 2017

  

..................................................................................................

Vill du också bli intervjuad?

Kontakta oss via mail för mer information på info@lionvalley.se

© Copyright www.lionvalley.se