Författarens kommentar


I fantasy kan man lyfta allmänmänskliga frågor utan att använda verklighetens exempel. Laurentius Krönika – En ny tids gryning kretsar bland annat kring den moraliska frågan om ansvar. Om vi vet att grannlandet är en skurkstat som förtrycker sina undersåtar och där de styrande systematiskt plundrar folket, borde vi ingripa? Eller skall vi nöja oss med att vi har det väldigt bra i vår del av världen?

Berättelsen är fritt baserad på det levande rollspel som startade i början av 1980-talet och råmanus påbörjades redan i mitten på 1990-talet. Ändå är frågeställningen högst aktuell när boken kommer ut 2022. Prins Eduron från det välordnade och goda riket bestämmer sig för att samla alla krafter och hjälpa det förtryckta grannfolket till frihet. Frågan är vilka som är beredda att sluta upp i hans strävan?

En ny tids gryning är den första delen i berättelsen om Erborigien. Den andra delen är redan under produktion och den tredje genomgår redigering. Efter den finns synopsis för många fler delar. I berättelsen träffar vi flera olika karaktärer och kommer att följa dem i deras utmaningar och utveckling under flera år. Världens rika förflutna har delvis fallit i glömska, eller aldrig varit känt av människorna. Karaktärernas resa blir även en upptäcktsresa bland hemligheter och dolda samband.

Det här är en berättelse jag levt med i mer än 35 år och något som bara måste skrivas. Det är otroligt spännande att skriva om Erborigien då flera av karaktärerna har spelats av människor under tiotals år. Jag ser dem framför mig när jag skriver och jag kommer att möta dem när de läst berättelsen. Det är ett privilegium att bli recenserad av sina karaktärer.

 Stefan Eriksson

Laurentius Krönika: En ny tids gryning

Laurentius Krönika är enastående svensk fantasy av Stefan Eriksson. Stefan började som fantasyförfattare redan på 1980-talet då han genom föreningen Gyllene Hjorten gav ut en krönika baserad på föreningens lajvkampanj. Med Laurentius Krönika tar han sitt författarskap till en ny nivå. Språket är hänförande vackert och Stefan skapar illusionen av ett gammalt språk genom att undvika franska och engelska låneord.

Krönikan påminner om klassiska författares verk, som Tolkiens eller Eddings, men står stadigt i en jämställdhet där starka kvinnor och män från olika härkomst tillsammans drivs av hopp och framtidstro.

Laurentius Krönika handlar om hur en hotfull spådom tvingar karaktärerna att välja sida. Tempot ökar från det lågmält hotfulla i En ny tids Gryning till den hektiska jakten att hinna i tid till den stora kraftmätningen i Slaget på Nebreon.

En milstolpe i svensk fantasy.


Baksidestext

Hur länge kan man tåla ett förtryck, bara för att det pågår bortom det egna landet gränser?  

När en spådom varnar för en ny fiende, samlar prins Eduron krafter till det godas försvar. Han stöter på motstånd hos de misstänksamma upp- rorsledarna i norr och de kärva ryttarna i öst, men även bland de egna jarlarna. När hans far förskjuter honom, riskerar han att förlora allt.

Laurentius Krönika utspelar sig i en medeltids-inspirerad fantasyvärld, med gudar ur den nordiska mytologin. Berättelsen baseras på Sveriges äldsta lajvkampanj där omsjungna värdshus som den Gyllene Hjorten och Tre Kannor känns igen.


Utgivning

Laurentius krönika: En nytids gryning är skriven av Stefan Eriksson och hade release 9 augusti 2022. Uppföljaren Hären som försvann hade release den 19 november. Du kan läsa mer om den här.

Du kan köpa boken via Bokus, Adlibris eller här.

© Copyright www.lionvalley.se