Linköping, 5 mars 2021
Text av Torbjörn Löwendahl

Ny fantasyserie exklusivt som ljudbok  

Snart släpps första delen i en episk fantasyserie av Nils-Petter Löf (som i skrivande stund är finalist i Storytel Awards för Alicia Månstjärna). Konceptet är en portalfantasy med rollspelande som ingång, en hobby som många ungdomar ägnar sig åt på datorn eller med papper och penna.

Drakens penna audio.mp3

Medan lyssnandet av ljudböcker har gått upp under flera år har läsandet sjunkit. Studier visar att det är viktig att ungdomar läser och lyssnar på fiktion oavsett vad innehållet är. Nils-Petter hoppas att hans nya serie ska slå rot i den yngre generation, men även locka jämnåriga. Förhållandet till den tryckta och den upplästa boken är inte alltid okomplicerad.

”Jag ser att mina böcker lyssnas mycket mer än de läses, vilket är både bra och dåligt”, säger Nils-Petter Löf. ”Jag älskar ju den tryckta boken, men för oss mindre kända författare är streamingtjänsterna en väg att nå ut brett.”

Nils-Petter leker med formatet genom att vartannat kapitel läses av en kvinna och varannan av en man.

”Jag ville tydliggöra när lyssnaren befinner sig i fantasyvärlden och när denne är i det vi ser som vår verklighet. Sedan så gifter sig Torbjörns mörka röst och Marias ljusare på ett vackert sätt.”

Ett annat okonventionellt grepp är att en av magikerna tycks vara transsexuell eller queer, vilket inte hör till vanligheterna inom traditionell fantasy. Nils-Petter tycks inte tycka att det här är något märkvärdigt i sig.

”Nej, Zandro är en karaktär som alla andra. Att han agerar utanför normen är något som föll sig naturligt och inget som är ett politiskt ställningstagande från min sida. Jag kan inte se att sexuell läggning eller att utmana stereotypa könsroller är något som borde chocka 2021”

Drakens Penna skiljer sig från den internationella succén Game of Thrones genom avsaknaden av tortyr, explicit erotik och överdrivet våld. Medan George R.R Martin valt en hård medeltida värld sneglar Nils-Petter mer mot äventyrsserier som Dragon Lance och Kingdoms of Sand. Frossande i våld är över huvud taget något som han helst undviker.

”Mina böcker är förstås tänkta att vara spännande, men jag siktar hellre på att kittla fantasin på ett positivt sätt än att chockera. Även när jag skrivit om pandemier eller hungersnöd är det individernas utveckling och framtidshopp som är i fokus.”

Drakens Penna – Resan till Akle är första delen i serien och släpps exklusivt som ljudbok den 22 mars 2021, men du kan bokmärka den redan nu här.

Nils-Petter i sociala medier:

@nils_petter_lof

@NPLOF

......................................................................................................................
Vill du också bli intervjuad?

Kontakta oss via mail för mer information på info@lionvalley.se

© Copyright www.lionvalley.se